Blogolj!

Hit vezérelte vállalkozások és a 15 gyerek

A DBH tőkebefektető csoport és vállalata a Cason Zrt., amelyek az energetikai szektorban aktív, komoly rangú és elismert vállalatok, ám a hűvös, pragmatikus üzleti döntéshozók hátországa majdnem olyan izgalmas, mint az okos mérés. A dubaji, romániai vagy itáliai megrendelőknél sokkal jobban tartozik Erdei Sándorhoz Rita asszony és Sára (7), Aba Sándor (6), Boldizsár (4), Veronika (3), Lili Katerina (1), Jászberényi Zoltánhoz párja, Virág és Luca (9), Marci (6), Panni (4), míg Ürge Lászlóhoz Diana asszony meg Dani (17), Dóra (15), Boróka (12), Bence (9), Panna (5), Bogi (5), Levente (2). A blogstar.hu „összeterelte” a cégvezetőket csemetéikkel és egy pünkösdi interjú keretében faggatta őket hitről, vallásról, családról és elhivatottságról. I. rész 

Sok jó ember kis helyen is elfér - Fotó: Dévényi VeraHa játszik, akkor milyen szerepet játszik a szakmai sikerében a vallás, a hit?

Jászberényi Zoltán: Sokat… Pályafutásom során többször kerültem olyan helyzetbe, hogy nehéz döntéseket kellett meghozni, és vezetőként nem lehet mindig mindenkinek megfelelni. Vannak helyzetek, amikor azonosulni kell egy-egy döntés várható következményivel, mert ha nem ezt tesszük, akkor nem válik hitelessé az ember a saját szakmai környezetében. És persze otthon sem, ezt nálunk leghamarabb a feleségem, Virág érzi, ha éppen nyakig ülök valamilyen komolyabb döntési folyamatban. Persze ilyenkor sokat beszélgetünk (már ha a srácok mellett lehet…), Ő nagyon érzékeny a világ dolgaira, nem véletlenül lett művész. És persze az egyik legfontosabb, alap a családunkban, az Istenben való hitünk. Fontos, hogy beszélünk az olyan keresztény értékekről, mint család, szeretet, megbocsátás. Közösen imádkozunk  gyerekekkel, és hiszek abban, hogy ahogy az én, úgy Ő lelküket is megnyugtatja a nap végére, hogy mindent, amit aznap tettünk, azt jól tettük és így hittel lehet folytatni másnap… 

ERDEI SÁNDOR: A hit nekem egy iránytű az életemben, így az üzleti vállalkozásaimban is. Hit nélkül vállalatot sem lehet vezetni, építeni. 

Dr. Erdei Sándor - Fotó: Dévényi Vera

ÜRGE LÁSZLÓ: A munka vagy az élet nehéz napjaiban van hova fordulnunk, a vallás erőt és hitet ad. A KKV és a startup világ, amiben a DBH és a Cason is működik, gyakran hoz ilyen kihívásokat, hiszen ez nem egy stabil multi környezet. Ugyanakkor az egymás közötti bizalmat, a management összetartását is komolyan erősíti a vallás. Félszavakból megértjük egymást, tudjuk, a kimondott katolikus szó az erősebb, mint bármilyen szerződés. 

Azt tartják, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy asszony. Ez igaz itt is, ám a feleségek is komoly szakmai sikereket értek el. Hogyhogy mégis ilyen sok gyermeket vállaltak? Hogyan osztották be a gyerekek körüli tennivalókat, a nevelést úgy, hogy mégis maradt idejük a saját karrierjükre, hiszen ahol sok gyerek van, ott az egyik szülő általában otthon marad? 

J.Z.: Amit néha Virág tesz az otthoni „menedzsmentben”,  azt nehéz röviden elmondani, de az biztos, hogy vannak napok, amikor rettenetesen sok munkát kell beletennie, hogy minden időre, lehetőleg még jó kedvvel megvalósuljon. És persze Ő is szeretne leülni legalább pár órát alkotni egy nap... Szerencsére sok segítséget kapunk a nagyszülőktől, de ez néha nem elég. Én főleg a reggeli indulásban tudok segíteni, ha iskolába vagy oviba indulunk, de persze ezt sem minden nap. Délután sok a külön foglalkozás a srácoknak, ezért jól be kell osztani az időnket,  ennek szervezésében Virág verhetetlen. Vasárnaponként rendszeresen átbeszéljük a következő hét programját, hogy hol és mikor tudok bekapcsolódni. A DBH csapatban az nagyon remek, hogy ha valakinél beesik egy „kampány” – például ha felesége pályázik és határidőre kell leadni egy munkát, vagy esetleg beteg valamelyik gyerkőc és otthon kell maradni segíteni – akkor megértően áll hozzá mindenki  a csapatból, és képesek vagyunk ötször is átszervezni egy találkozót, azért hogy egyensúly legyen a „rendszerben”. 

Jászberényi Zoltán - Fotó: Dévényi Vera

E.S.: Azt hiszem, hogy a mi családalapításunk egy kicsit eltér a kollegáimétól. Feleségem 6,5 év alatt 5 kisgyermeknek adott életet, ami rendkívüli módon igénybe vette mind fizikálisan, mind pszichésen. Bár Feleségem sikeres jogi pályát tudhat maga mögött, de az elmúlt években a családnak szentelte életét, ami rendkívül példamutató. Hiszen kihívás az van bőven! Például az, amikor 3 gyereket pelenkáztunk egyszerre és a gyerekek betegek voltak. Ilyenkor az éjszakai felkelésekkor a feleségemmel együtt zombi módjára jártunk, keltünk a házban és a fáradság hetekig nem akart elmúlni… Reggelente az eszpresszó jelentette a nap fénypontját.  A mi időbeosztásunk sem egyszerű, hiszen az 1 éves kisbaba itthon sok feladatot ad amellett, hogy a nagylányunk két tannyelvű iskolába jár, a középső lányunk bölcsődébe, míg két fiunk óvodába. A közös tanulások mellett sok a külön program – lovaglás, úszás, balett, szolfézs illetve a „műpályás” síelés. Azzal, hogy én sokat utazom, a Feleségemre vár ezen feladatok nagy része is. Ha itthon vagyok, akkor a reggeli „logisztikát” én vállalom mivel a nap további részében nem tudok segíteni, csak a késő esti családi programokban. A reggeli nagy rohanásban olyan még nem volt, hogy a gyerekeket nem vittem el az intézmények egyikébe, de olyan már igen, hogy az iskolatáska itthon maradt… 

Ü.L.: A mi esetünkben a téves a kérdés megállapítása, ugyanis a feleségem 15 éve otthon van gyesen, de így is tud olyan kutatásokat végezni, amit otthonról lehet. Mindig első a család, de kikanyarít időt a nemzetközi kutatásokra. Amíg csak négy gyerek volt, még meg tudta oldani, hogy néha amíg oviban voltak, addig dolgozott és kutató munkát végzett. A 6. gyermektől erre már csak éjszaka jut idő. Így a feladatot úgy osztjuk meg, hogy én éjszaka őrzöm a gyerekek álmát, és jó példát mutatok nekik alvásból, amíg a feleségem dolgozik... Reggel aztán cserében én viszem őket iskolába, óvodába, vagy ahova kell. 

Mi az a legfontosabb útravaló, gondolat, elmélet, amit a gyerekeiknek mindenképpen meg akar tanítani a világról? Hogyan ösztönzi, fogja ösztönözni a szakmai sikerre? Számít-e a karrier? 

Dr. Ürge László - Fotó: Dévényi Vera

J.Z.: Tekintettel arra, hogy milyen rohamosan változik ma körülöttünk a világ, szakmai iránymutatást nehéz adni… A CASON nagyrészt az informatika vállalat, ilyen termékeket gyártunk az energetikai cégek számára. Ezen a területen is nagyon jelentős változásokat élünk meg nap mint nap, beleértve az infokommunikációs világ hatásait, így nehéz szakmai irányról beszél, főleg mert nálunk a legnagyobb gyerek is csak 9 éves. Azt gondolom, hogy mire a legkisebb szakmát fog választani, olyan szakmák is lesznek, amelyeket ma még nem biztos, hogy le tudunk írni. Mi arra törekszünk, hogy teremtsük meg a lehetőséget – beleértve a családi környezetet –,  hogy kipróbáljanak irányokat és később majd kiderül, melyik tetszik nekik. Amit mi a világról nekik át tudunk adni azok mi, magunk vagyunk… nincs más. Abban hiszünk, hogy ez sokáig még tetszeni fog nekik. Igazából rövid és középtávú célokat próbálunk kitűzni, a suliban és otthon is, és ha elérik/elérjük, akkor annak mindenki örül. 

E.S.: Szüleim gyakran idézték nekünk, gyerekeknek József Attilát: dolgoznicsakpontosan,szépen,ahogy acsillag megyaz égen, úgy érdemes.Ez személyes, vallásos életükön keresztül lett igazán hiteles. Igen, azt hiszem, hogy az életünkön keresztül tudunk leginkább példát, értéket továbbítani. Szeretnék adni egy szemléletet, ismeretek összefüggéseit a pozitív, nyitott gondolkodást a világról. Szülői szeretettel terelgetni, segíteni őket az emberi kapcsolatokban, ösztönözni arra, hogy a legjobbat tudják kihozni magukból és akkor boldogok lesznek akár hivatásuk csúcsára is érhetnek. Hiszem, nem csak szakmai karrierrel lehet teljes életet élni,  a csúcsra érni, hanem mások szolgálatával is. Ez utóbbi a nehezebb. 

Az atyai szigor most otthon maradt - fotó: Dévényi Vera

Ü.L.: Mi arra tanítjuk őket, hogy a legfontosabb nem a karrier, vagy a szakmai siker. A legfontosabb, hogy olyan munkájuk legyen, amit szeretnek, és jól érzik magukat benne, hasznosnak érzik, és családjukat is támogatja. Ha ez együtt jár karrierrel, vagy szakmai sikerrel, akkor az jó, ha nem, de mégis élvezik, önmagukat adják, akkor az ugyanolyan értékű. 

(folytatjuk)

https://interju.blogstar.hu/./pages/interju/contents/blog/27258/pics/14632524384256272_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Ezeket a cikkeket olvastad már?