Blogolj!

A francia stadionok magyar hangja

A magyar szurkolókat magyarul köszöntötték a bordeaux-i meccs előtt és nem lesz ez másként Marseille-ben sem. A stadionokban Kristin László szólítja meg a drukkereket, aki több MLSZ-es rendezvényről ismert lehet már, hiszen a válogatott hazai mérkőzésein rendre ő a stadion hangja, emellett „főállásban” a Szusza Ferenc Stadionban is ő beszél a szurkolókhoz. A magyar csapattal együtt ő is kijutott az Európa-bajnokságra.

Kristin László boldogan készül a Vélodrome-ba

– Hogy került a kontinensviadalra?

– Az MLSZ-ből kerestek meg azzal, hogy az UEFA szeretné, ha minden résztvevő ország szurkolóihoz anyanyelvükön szólna valaki a stadionokban, és a szövetségben rám gondoltak – mondta Kristin László. – Idén tizenöt éve dolgozom az MLSZ-szel, és látom el a szpíkeri feladatokat a magyar válogatott mérkőzésein, szóval régi kapcsolat a miénk, mindazonáltal így is óriási megtiszteltetés volt, hogy felkértek. Ezen a területen ennél nagyobb szakmai feladat nemigen adódhat. Az MLSZ tehát, ha úgy tetszik, kiközvetített az UEFA-nak, így most az Európai Szövetség kötelékében dolgozom.

– Mennyiben más itt dolgozni, mint otthon?

– A rövid válasz: nagyon sokban. Részletezve ez jelenti például azt, hogy míg nekem természetesen a magyar a "munkanyelvem", itt egész nap több tucatnyi emberrel angolul kell beszélnem adott esetben a legapróbb szakmai részletkérdésekről. Nyilván plusz nehézség, hogy otthon jól ismert kollégákkal dolgozom, akikkel a régi munkakapcsolat miatt megbízunk a másikban, jól ismerjük egymást, itt reggel látom először azokat az arcokat, akikkel aztán egy csapatban kell megcsinálnom a feladatokat. Emellett itt a meccs valóban egész napos program; míg otthon három-négy órával a kezdőrúgás előtt érek ki a stadionba, itt a hat órai meccskezdés mellett reggel kilenc-tízkor kezdődnek a megbeszélések, egyeztetések, aztán délután jönnek a technikai próbák, és lassan nyitnak is a stadion kapui. És az is nagy különbség, hogy míg a hazai stadionokban stúdiókban, itt a pálya szélén dolgozom.

– Milyen előírásoknak kell megfelelni az Európa-bajnokságon?

– Az UEFA, ha szervezésről van szó, rendkívül precíz, és szigorú. Bár mindenki roppant kedves és együttműködő, elvárják, hogy mindenki maximálisan az ő elvárásaik, és előírásaik szerint működjön, önállóságnak szinte semmi helye nincs. Ez egyfelől zavaró is lehetne, de nyilván erre van szükség ahhoz, hogy gördülékenyen le tudjanak bonyolítani olyan hatalmas eseményeket, mint a BL-mérkőzések, vagy éppen egy Európa-bajnokság. És hát nyilván az rendeli a nótát, aki fizet. Talán annyi műhelytitkot elárulhatok, hogy az osztrákok elleni meccsen pl. egy 24 oldalas forgatókönyvből dolgoztunk, és a különféle esetleges közleményeket egy 25 oldalas anyagban foglalták össze.

– Gondolta volna, hogy valaha ekkora stadionokban dolgozhat? 

– Eddigi pályafutásomban 40.000 volt a legtöbb ember, akikhez beszéltem, amikor a statikusok engedélyével a felső karéj egy részét is megnyithatták a Puskás Ferenc stadionban. S persze nagyon remélem, hogy dolgozhatok majd az újban is, ha minden igaz, 68.000 emberhez szólva. Ugyanakkor, amikor kisétáltam az üres Vélodrome-ba, és megálltam alul ennek a 67 ezres monstrumnak a sarkában, bizony nagyokat nyeltem, arra gondolva, hogy itt nekem majd meg kell szólalnom. A bordeaux-i meccs természetesen óriási élmény volt, nem annyira a feladat miatt, mert az szakmailag nem volt annyira nehéz, inkább a miliő tette azzá. Meg persze az, ahogy a történet alakult; ahogy a pályán a magyar játékosok, a lelátókon pedig az őrületes hangulatot produkáló szurkolók alakították.

Kecskés István, Marseille

(sportfaktor.hu)

https://interju.blogstar.hu/./pages/interju/contents/blog/28044/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?