Blogolj!

Rajna Martin tiszta szívvel karmester

Kecskés István

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek köszönhetően a zeneművészet legkiválóbb fiatal tehetségeit jutalmazták a Junior Prima Díjjal. Az elismerésben a pályatársaik közül kiemelkedő, már eddig is bizonyított előadók részesültek. Rajna Martin is átvehette az elismerést és ráadásul speciális helyzetben van, hiszen karmesterként szinte az összes díjazottal is találkozhat. Blogstar-interjú.

Mit jelent az ön számára a Junior Príma Díj?

Egy kellemes meglepetés volt az életemben, egyáltalán nem számítottam rá, hogy megkapom. Ez minden fiatalnak egy hatalmas elismerés, és számomra külön öröm, hogy ilyen nívós társaságban kaphattam meg. Ezen felül nem lepek meg senkit, ha azt mondom, hogy fiatal művészeknek mindenfajta anyagi támogatás hatalmas segítséget jelent a pályakezdéshez.

Mikor és miért döntött úgy, hogy karmester lesz?

Már gyerekként is szimpatikus volt az a feladat, ami a karmesteré egy zenével kapcsolatban. Később, amikor a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója lettem, elmentem megnézni egy operaelőadást, és akkor döntöttem el, hogy a karmesterség, a közös muzsikálás érdekel annyira, hogy eltöltsek vele egy életet.

Mi a legnagyobb kihívás egy zenekar vezénylésében?

Hosszú könyvet lehetne írni arról, hogy mitől jó egy karmester, mik azok a képességek, amikkel egy jó karmesternek rendelkeznie kell. Nem is hiszem, hogy létezik olyan, aki mindegyiket egyforma nagyságban birtokolja, azt hiszem, mindenkinek más az erőssége. Szerintem a legnehezebb feladat hitelesnek lenni és maradni egy olyan művésztársaság előtt, mint amilyen egy szimfonikus zenekar.

A karmesternek van kedvenc zeneszerzője? Ha igen, akkor önnek ki és miért?

Sokan erre azt válaszolnák, hogy minden zeneszerzőt egyformán szeretnek, vagy hogy mindig azt a zeneművet szeretik a legjobban, amivel éppen foglalkoznak. Én viszont azt gondolom, hogy minden előadónak bizonyos szempontból szükségszerű volna felismernie, hogy melyek azok a darabok, mely zeneszerzők művei azok, amelyek az általa létrehozott interpretációban igazak, őszinték és hitelesek tudnak lenni, és melyek kevésbé. Nem tudok olyan karmestert, zongoraművészt, hegedűművészt stb. említeni, akiről azt gondolnám, hogy minden szerző művét, ezáltal minden stílusú zenét egyaránt hitelesen, kimagaslóan tudott volna előadni. A szívemhez legközelebb álló szerző Bartók Béla. Azt hiszem, ez nem szorul magyarázatra.

Ki a karmesteri példaképe és miért tekinti annak?

Számomra a legnagyobb példakép egyértelműen Carlos Kleiber. Az a művész volt, aki felismerte, hogy mely művek érdeklik őt igazán, melyekben maximálisan elmélyült, és kizárólag azokat vezényelte. Rengeteget próbált, kíméletlen alapossággal, mégis próbafelvételein egy kollegiális, közvetlen személyt látunk, nem diktátort. Viszonylag kevés felvétele van, de azok szinte kivétel nélkül páratlanok. Mindemellett a vezénylése azon túl, hogy minden mozdulata a legmélyebb zenei értést tükrözi, elképesztően érzékeny, színes, lehengerlő. A magyar dirigensek közül Kovács János személyisége és elképesztő felkészültsége példaértékű még, illetve újabban egyre nagyobb érdeklődéssel figyelem Teodor Currentzis munkáját.

Mi a mostani legjelentősebb feladata?

Jelenleg a Győri Filharmonikus Zenekarnál tevékenykedem asszisztens karmesterként, ami a pályám indulásának egyik legjelentősebb eseménye. 2017 őszétől dolgozom ott Berkes Kálmánnal, akinek nem tudok elég hálás lenni a felkéréséért. Szerencsére sok lehetőséget kapok a zenekar vezetésétől, ilyen alkalom volt első egész estés hangversenyem idén októberben. 

Mit szeretne elérni az elkövetkezendő tíz évben?

Nincsenek nagyon egzakt terveim. A legfontosabb, hogy szeretnék szabadon, tiszta lelkiismerettel, egyenes emberként a zenével foglalkozni. Tíz év múlva is, de ötven év múlva is.

 

https://interju.blogstar.hu/./pages/interju/contents/blog/65964/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?